Wat hebben we ter beschikking?

3D-printers

Voor het 3D-printen gebruiken we Ultimakers in de sJop. Het is een Nederlands product, gedragen door de community van Makers: Iets om trots op te zijn!

 

Aanwezig in de makAIRsjop:

  • Ultimaker Original+
  • Ultimaker2+ (ook Extended)
  • Ultimaker 3 (ook Extended)
  • Tractus 1250

Het zijn zogenaamde FDM printers: Door materiaal van de rol te verwarmen in de print koppen, word een object laag per laag opgebouwd.


Door middel van een software 3D- CAD teken programma (Bijvoorbeeld: Fushion 360, Autodesk Inventor of Solidworks) wordt er een 3D object getekend, deze wordt vervolgens door het software Cura omgezet in een printbestand (Gcode). Deze Gcode zorgt voor de bewegingen die de printkop(pen) moeten maken.

 

Voor meer informatie over de printers (specificaties maar ook probleemoplossingen) klik op onderstaande knop:

Laser -snijden/-graveren

Een laser-snijder of -graveer machine mag niet ontbreken in deze ruimte: nauwkeuriger dan dit kan haast niet! Rapid prototyping begint al hier!

 

In de MakAIRsjop gebruiken we de Universal VLS 6.60, met 50W Co2 Laser. Hiermee kunnen we tot hardhout en acryl snijden, alle andere materialen kun je graveren (ook glas en steen)

 

Met het software pakket Coreldraw maak je een ontwerp, en de ULC printmodule wordt gebruikt voor het aansturen van de printer. Die laatste is erg gebruiksvriendelijk.

 

De gassen worden 99,5% gezuiverd door een Bofa 1000iQ afzuigunit.


Snijplotter/vinylsnijder

In de MakAIRsjop gebruiken we een GCC 24 Expert snijplotter. Met dit apparaat kun je ontwerpen uitsnijden op papier, vinyl, stickervellen en transfers.Zo kun je jouw prototypen ook verfraaien of zelf je T-shirt voorzien van jouw ontwerp.

 

En in combinatie met de transfer-pers kun je jouw ontwerp op je T-shirt of andere stoffen persen!

 

Op het moment is deze uit het assortiment gehaald en komt er binnenkort een gebruiksvriendelijker model voor in de plaats!  


Arduino en Raspberry Pi

Naast 3D-printers en laser/vinyl snijders, hebben we ook een elektronica hoek. Deze hoek specialiseert zich in Arduino en Raspberry Pi's.

 

Dit zijn feitelijk kleine computers die je kunt programmeren om je werk makkelijker te maken (te automatiseren). Dit doe je door de inputs en outputs voor jouw project in te stellen en te gebruiken!


Dit wordt ook gebruikt voor Internet of Things (IoT). Verbind apparatuur aan elkaar en blijf op de hoogte van wat er met ze gebeurt. Naast deze kleine computers bieden we ook de benodigde apperatuur aan om je in de electronica verder te helpen. (Bijvoorbeeld: Multimeters, een oscilloscoop, functiegeneratoren en soldeerstations!)