Arduino

Wat is Arduino? Het is voor sommigen een niets zeggende term, voor anderen kan het van alles betekenen. In een wereld waar computers krachtiger, maar ook kleiner worden, komen de zogenoemde 'microcontrollers'. Een microcontroller is een kleine computer die je zelf in kan inrichten om taken van jou over te nemen binnen de wereld van (digitale) elektronica. Je hoeft niet zelf meer op de schakelaars over te halen, dat kan een Arduino voor je doen! 


Arduino is een van de meest bekendste voorbeelden van een 'development board': Een bordje waar een microcontroller op zit die gemakkelijk te gebruiken en te programmeren is, voor iedereen! Van leek tot expert, iedereen kan met deze development boards gemakkelijk beginnen met het prototypen en ontwikkelen van zijn of haar project. Betreed de wereld van elektronica en programmeren op een leuke, en laagdrempelige manier! 

 

Hoe werkt het?

Arduino is een combinatie van elektronica en programmeren. Je begint met het bordje, hier sluit je componenten op aan: lampjes, sensoren, LCD schermen. Van alles en nog wat. Dit worden je inputs en outputs! 

Als deze zijn aangesloten, kan je beginnen met het schrijven van jouw code. Jouw code verteld de microcontroller wat er moet gebeuren als er bijvoorbeeld een knop ingedrukt wordt, of als de temperatuur te ver zakt.

Knoop het bordje aan je PC of laptop, door middel van een USB kabel. Schrijf je code (in de progammeer taal C) en daarna programmeer je de microcontroller. Het programmeren gebeurt met de het software pakket van Arduino. Het software pakket zet jouw code om in machine code, in eentjes en nullen, en dan 'bouwt' het deze code op de microcontroller.

Met de code op de microcontroller, is het tijd om te testen! Doet de Arduino wat je verwacht had? 

 


De Arduino word ook al op meerdere plekken binnen Defensie toegepast, Avionica is hier maar een voorbeeld van. Weten waar zij mee verder zijn gegaan na het volgen van de worksjops? Lees er alles over in dit artikel op onze website!


Onze worksjops

In onze worksjops van Arduino helpen we je steeds een project, met een aantal componenten, te gebruiken en hier ook de code voor te schrijven. De worksjops zijn in 2017 begonnen bij de Avionica afdeling, op vliegbasis Woensdrecht. Nu zetten diezelfde mensen het bij de MakAIRsJop voort! 

Zo leren we je onder andere:

  • Uitdenken van je programma structuur
  • Programmeren in C
  • Gebruik maken van Arduino libraries
  • Basis elektronica
  • Prototypen met Arduino

Interesse?

Heb jij interesse in een worksjop van Arduino? Hou de evenementen op onze Facebook pagina in de gaten! Of heb je liever een mail notificatie voor de eerst volgende sessie? Stuur dan een bericht door middel van het onderstaande contact formulier! 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.




Presentaties

Download
Les 01 - Blink met ext. LED (VSV Breda Airshow 2017)
2017-09-02-Arduino-Introduction(VSV)_Bli
Microsoft Power Point presentatie 1.5 MB
Download
Les 02 - Draaiknop en een servo (Science for Humanity Event 2017)
2017-10-06-Arduino-Introduction(Sc4H)_Se
Microsoft Power Point presentatie 1.8 MB