Lasersnijder

In de MakAIRsjop gebruiken we de Universal VLS 6.60, met 50Watt CO-2 Laser voor het laser-snijden en laser-graveren. Door een straal licht te focussen en CO2 toe te voegen wordt er uiteindelijk een licht straal geproduceerd met genoeg energie om materialen te snijden en graveren. Met de Universal VLS6.60 kunnen we tot hardhout en acryl snijden, alle andere materialen kun je graveren (ook glas en steen). De gassen die nodig zijn bij dit proces, maar ook de gassen die ontstaan bij het verbranden (snijden of graveren), worden afgezogen door de Bofa 1000iQ afzuigunit.Veiligheid!

Let op: Je werkt met een laser, denk dus goed na met wat je doet en hoe je het gebruikt!

Een paar van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden zijn als volgt:

 • EXPOSURE TO THE LASER BEAM MAY CAUSE PHYSICAL BURNS AND CAN CAUSE SEVERE EYE DAMAGE. Blootstelling aan de laser bundel kan leiden tot brandwonden en oog beschadiging. Staar ook niet te lang naar de laser!

 • SOME MATERIALS, WHEN ENGRAVED OR CUT WITH A LASER, CAN PRODUCE TOXIC AND CORROSIVE FUMES. Sommige materialen, waaronder PVC, mogen beslist niet bewerkt worden in de laser snijder. Bij het verbranden (laser-snijden of -graveren) van het materiaal kunnen er schadelijke stoffen vrij komen voor jou, je collega's of de omgeving!
 • NEVER OPERATE THE LASER SYSTEM WITHOUT CONSTANT SUPERVISION OF THE CUTTING AND ENGRAVING PROCESS. Laat de laser snijder niet onbeheerd achter als deze aan het snijden of graveren is, door de werking van de laser op de materialen is er mogelijkheid tot brand. Laat ook geen materiaal achter in de snijder na gebruik, ook dit kan leiden tot brand!

 • DO NOT OPEN THE ENCLOSERS WHICH IS NOT REQUIRED FOR REGULAR USE. Gebruik van de laser snijder is voor iedereen, en dit stimuleren we ook, maar als er een storing of probleem is met de laser snijder... Haal een van ons er bij, wij zorgen er vervolgens voor dat het opgelost wordt! Ga niet zelf aan de slag, maak de laser snijder niet verder open dan normaal gebruikelijk voor standaard gebruik, haal hem niet uit elkaar.

Meer weten over hoe je goed en verantwoord omgaat met de laser snijder? Lees dan de user's guide:


Hoe werkt het?

De laser snijder is een printer voor de desbetreffende PC. Deze printer is te bedienen via het software pakket Coreldraw. Binnen Coreldraw maak je een ontwerp, een tekening, en deze wordt vervolgens geprint door middel van de laser snijder. Om onderscheid te maken tussen het snijden en graveren, zijn er een tweetal basis begrippen die je moet kennen voor het gebruiken van de laser snijder:

 • Bitmap:
  Er is een verschil tussen een bitmap en een vector. Coreldraw maakt hier onderscheid in. Bitmap afbeeldingen bestaan namelijk uit allemaal pixels. Afbeeldingen van JPEG of PNG zijn dus ook standaard bitmaps. Afbeeldingen zijn dus ook niet te snijden of vector te graveren. Wil je dit wel, zal je het om moeten zetten naar vectoren, dit doe je bijvoorbeeld door de functie bitmap overtrekken.

 • Vectoren:
  Vectoren, ofwel krommen, zijn lijnen die bestaan uit een begin, een eindpunt, en een achterliggende mathematische expressie. Het maakt met vectoren afbeeldingen ook niet uit hoe vaak je deze uitvergroot, de lijnen blijven scherp! Vector lijnen kan je dus gebruiken om te snijden of vector graveren. De standaard functies binnen Coreldraw voor het maken van vormen (Bijvoorbeeld rechthoeken) zijn vector lijnen.

Het verschil tussen een bitmap en een vector is cruciaal om gebruik te maken van de drie verschillende modes van de laser snijder. Dit zijn namelijk:

 • Laser snijden:
  Om het materiaal te snijden, moet je gebruik maken van een haarlijn, dit is de dikte van de (vector) lijn die je hebt geselecteerd. Deze haarlijn moet tevens ook RGB-rood van kleur zijn, anders herkent de laser snijder het niet als een snijd-opdracht. De dikte en kleur aanpassen van een lijn doe je in het scherm "Voorwerpeigenschappen".

 • Vector graveren:
  Vector graveren kan je gebruiken om randen van objecten te graveren en daarmee te arceren. Deze lijn moet ook van de dikte haarlijn zijn, en RGB-blauw van kleur.

 • Raster graveren:
  Raster graveren gebeurt met elke afbeelding, met elk object, dat geen haarlijn is. De laser snijder graveert in diepte, en niet in kleur natuurlijk! Wat wordt er van je afbeelding dan gegraveerd? Om dit het beste weer te geven, zet het om in zwart, grijs en wit tinten. Hierbij graveert zwart het diepste, en wordt puur wit niet gegraveerd. Alle tinten er tussen zal de diepte van het graveren beïnvloeden. In de sjop liggen voorbeeld platen waarin verschillende dieptes worden weergegeven. Zorg dus voor een goed contrast om het beste resultaat eruit te krijgen! Afbeeldingen omzetten in krommen (vectoren) helpt om het graveren sneller te laten verlopen!

Afdrukken voor snijden en graveren

Is je ontwerp gereed, ben je klaar met tekenen? Houdt dan nog wel rekening met de grootte van je ontwerp en van het materiaal! Het maximale oppervlak van de printer is 800mm breed bij 450mm hoog. De maximale materiaal dikte is 9mm voor hout en acryl. Dan is het tijd om je ontwerp af te drukken op de materiaalsoort van jouw keuze. Hiervoor volg je de volgende stappen:

 • Ga naar printen en selecteer dan de VLS 6.60. 
 • Controleer de voorkeuren, klik hiervoor op voorkeuren:
 • Selecteer de juiste materiaal soort.
 • Selecteer de juiste materiaal dikte.
 • Pas de nieuwe instellingen toe.
 • Ga door met afdrukken!

Nadat je de afdruk hebt gestuurd naar de laser snijder, open je dit in het programma van de laser snijder. Binnen dit programma kan je jouw ontwerp op de juiste plek plaatsen en verplaatsen. Ook kan je handmatig de kop van de lasersnijder verplaatsen om een impressie te krijgen of je ontwerp goed geplaatst is. Je kunt hier niet de grootte van je ontwerp meer aanpassen, dus hou hier goed rekening mee tijdens het tekenen. Of pas het aan in je tekening, en druk het nogmaals af!


TIP:

Onze maker-coach Robin kwam met een nuttige tip voor iedereen die graag foto's zou willen graveren op hout. Probeer eens www.befunky.com! Snel en simpel een betrouwbaar resultaat. 

Download
Tip van Robin, om foto's op hout te graveren!
Foto's op hout.pdf
Adobe Acrobat document 1.4 MB


Materiaal

Inhoud volgt nog!