Actuator testbank

Voordat de Arduino worksjops bij de MakAIRsJop gegeven werden, waren er eerst de Arduino cursussen op de afdeling Avionica. Vanuit deze cursussen zijn dan ook de worksjops bij de MakAIRsJop opgezet, met dezelfde mensen die het geven! Met een uur p.w. van de baas, en de rest eigen tijd, zijn er een acht weken theorie cursussen gegeven. 

 

“Interne cursussen (deels) gefaciliteerd door Defensie, en ik steek er mijn eigen tijd in."

 

"Als ik er wat van leer, heeft Defensie daar ook profijt van.” - Adri

 


Het feit dat Defensie er ook profijt van heeft, blijkt nu wel. Want na de laatste theorie cursussen, begonnen we bij de cursussen aan de (persoonlijke) projecten. Deze projecten waren volledig vrij voor eigen input, en voor de vragen en ondersteuning waren de overige cursus momenten beschikbaar. Adri en Sander hebben dit goed opgepakt en zijn begonnen aan een project dat uiteindelijk ook voor Defensie gebruikt kan worden.

 

“We wilden met Arduino iets doen wat nut had. Het is voor Defensie een win-win situatie. Wij leren ervan en uiteindelijk zouden we een kostenbesparing kunnen realiseren, door werk dat door de industrie gedaan wordt binnenshuis te kunnen doen.” – Adri

 

Adrie en Sander zijn samen aan de slag gegaan met een actuator tester. Waarbij gebruik gemaakt werd van een Arduino UNO, om de actuator aan te sturen. En terwijl de actuator wordt aangestuurd, wordt er ook aan de actuator gemeten en testen uitgevoerd. Aan de hand van deze testen kan er dan ook beter bepaald worden hoe de actuator gerepareerd moet worden, iets waar we op het moment nog geen inzichten in kregen van de huidige test opstelling. Wat en hoe er getest wordt, kunnen we helaas niets over prijs geven.

Naast de Arduino UNO, hebben ze ook gebruik gemaakt van 3D-printers. Ze hebben zelf behuizingen en ophangingen getekend, en geprint, voor het test systeem. Hiervoor maakten ze gebruik van zowel de printers bij de MakAIRsJop, als de industriële Stratasys 3D-printer die bij Avionica staat, en een persoonlijke 3D-printer van Adri (die hij gekocht heeft na aanleiding van de MakAIRsJop!)

 

“Het waren allemaal nieuwe technieken.

Arduino was nieuw; 3D-tekenen en printen was nieuw;

Toch ben ik op mijn oude dag wat wijzer geworden.” – Adri

 

Een mooi project! Zodra Adrie en Sander klaar zijn met het prototypen, is de volgende stap samenwerken met Engineering om het systeem verder te ontwikkelen. Hiermee hopen ze de oude methodes uiteindelijk te verbeteren en te vervangen met het nieuwe systeem, en zo meer in-house te doen voor deze actuator.