De rolfilm120-616 Spool Adapter

"Begin 2017 kreeg ik een oude camera (Bilora Tower Flash 120, uit West Duitsland, 1955-1958) cadeau. Ik was heel benieuwd of deze nog zou functioneren en ben gaan uitzoeken of er nog film voor deze camera nog beschikbaar is. De vraag in de lokale fotozaak: "Hebben jullie nog rol film type 120?" werd beantwoord met: "Hoeveel wil je er hebben?". De winkelier wees op de schappen achter hem. Twee schappen vol met rolfilm. Na een succesvolle test met de oude camera, werd mijn interesse gewekt voor analoge fotografie. Hier en daar in wat stoffige winkels in binnen en buitenland kwam ik wat unieke camera's tegen. (In een paar zat nog een volgeschoten rolletje!)

Uiteindelijk vond ik in de zomer van 2017 een Kodak Brownie No.2A model C, gefabriceerd tussen 1924 en 1932. Deze camera had een rolfilm nodig van het type 116 of 616 (beide sinds 1984 niet meer in productie). Aangezien deze rolfilm wat hoger is (ca. 7mm) dan de 120 rol film, kon ik deze camera helaas niet testen en werd naast de andere camera's in de vitrine geplaatst. 


Een paar maanden later ben ik op Woensdrecht voor wat opleidingen en kom daar in de MakAIRsJop terecht. Daar valt mijn oog op de 3D printers en meteen denk ik aan de camera thuis. Als ik hier wat adapters kan printen die de 120 film verhoogd, dan kan ik eindelijk de camera testen. Met dit idee in gedachten ga ik naar de introductieavond in de MakAIRsJop en een paar dagen later teken ik in Tinkercad de adapter. Met de Ultimaker 2+ zijn er vier adapters geprint binnen een uur. Twee dagen later loop ik tevreden met de ontwikkelde negatieven de deur van de fotozaak uit.

 

Met MakAIRsJop groet, Chiel