Project Jet Engine

"Het project is begonnen als een poging om te kijken wat er mogelijk is met een 3D printer en dit op een interessante wijzen te laten zien aan andere mensen. De fan voor op de motor is het eerste onderdeel wat ik ooit gemaakt heb met een 3D printer. Door het enthousiasme van mezelf en mensen om mij heen ben ik door gegaan met het printen van de overige 59 onderdelen en het gaande weg aanpassen van onderdelen om het ontwerp te verbeteren.

Het hele project is geprint in PLA plastic, in de kleuren White, Metallic Grey en Black van Ultimaker. Voor de complexere onderdelen is PLA in combinatie met PVA gebruikt, met PVA als support materiaal.


Verbeteringen die gaande weg gedaan zijn gaan voornamelijk om de verwerking van een elektro motor achterin de uitlaat-cone om de core van de motor te kunnen laten draaien. Hierdoor is de Stand aangepast om de elektra kwijt te kunnen en om de bekabeling te kunnen plaatsen. Hierdoor zijn er ook kanalen in 1 van de behuizingen gemaakt van de turbine om daar kabels door heen te kunnen lijden.

In de motor is een koppeling gemaakt tussen de elektromotor en de buitenste as van de turbine. Ook is de as aangepast om krachten over te kunnen brengen zonder te slippen.

Het printen heeft 4 en een halve week geduurd waarbij er bijna altijd minimaal 2 printers bezig waren. Ik heb het zo efficiënt mogelijk proberen te doen om deze tijd zo kort mogelijk te houden, veel korter dan 4,5 week is moeilijk te realiseren. De complete assemblage heeft 15 uur in beslag genomen om alles netjes te krijgen en goed draaiend.

Alles files, samen met een bill of materials, zijn hieronder terug te vinden, zodat andere mensen het project ook kunnen proberen." - Maker Coach Bas V

 

"Don’t do the same, Do it better!" - Maker Coach Bas V

 

Foto's

Bill of Materials: 3D-Printed

De files voor dit project zijn hoofdzakelijk geprint met de Ultimaker 2+ en 3.

Helaas! Omdat een aantal files groter dan 100Mb zijn, kunnen wij deze niet op de website plaatsen... Echter, met onderstaande knop kan je de files via een Dropbox-link downloaden!

Opmerking:

De grootte van STL files wordt bepaald door de hoeveelheid polygons. Ronde objecten hebben geen hoeken en zijn complexer op te bouwen uit polygons. De gladheid/ruwheid van je geprinte object wordt dan ook bepaald door de hoeveelheid polygons die je gebruikt, met andere woorden; door de resolutie van je STL file. Hieronder wordt er een voorbeeld van geïllustreerd, afkomstig van een Solidworks blog.

Meer weten? Lees er alles over op deze publicatie van Solidworks.


Alle 3D-printed parts hoef je maar een (1) keer te printen, met uitzondering van de onderstaande 3D-printed parts:

Naam Aantal
 Fuel injector  11               
 Motor_securing  5
 All other files  1

Bill of Materials: Extra onderdelen

Extra onderdelen die je moet kopen:

Naam Aantal  Link
 M2.5 washer  200  Aliexpress
 M2.5 nut  100  Aliexpress
 M2.5 screw  100  Aliexpress
 M3x30 screw  10  
 6204 bearing  2

 Aliexpress

 6003 bearing  2

 Aliexpress

 ZHENGE ZGA25RP
 25mmm 12VDC 
 Gear motor 1000rpm
 1  Aliexpress
12V rechargeable battery  1  Aliexpress
Speed controller  1  Aliexpress