Ultimakers

Wat is een Ultimaker? Ultimaker is een merk 3D-printer van Nederlandse bodem, die gebruik maakt van een process dat ze FDM noemen, ofwel: Fused Deposition Modeling. Dit proces print steeds laag voor laag aan materiaal om zo een object te creëren. De Ultimaker maakt gebruik van materiaal (plastic) dat opgerold zit op een haspel, dit materiaal wordt ook wel het filament genoemd. Samen met een software pakket, Cura, worden 'STL files' omgezet in lagen: mathematische snedes, oriëntaties en bewegingen. Deze omzetting maakt het mogelijk voor de Ultimaker om het object te printen op de drie assen.


Waarom 3D printers binnen CLSK?

Samen met Ultimaker hebben we daar een mooi stukje over gemaakt: 3D Printing @ the Airforce

 

Welke Ultimakers hebben we?

In totaal beschikt de MakAIRsJop over 3D-printers van het merk Ultimaker, Velleman, Tractus, Flashforge en DaVinci. Hiervan staan er momenteel zeven in de Sjop zelf, de andere worden op diverse lokaties buiten de sjop ingezet!





Welk materiaal is er beschikbaar?

De Ultimakers maken gebruik van filament op rol, en het is mogelijk om verschillende materialen in verschillende kleuren te printen.

  • Wij gebruiken alleen PLA om te printen!
  • Ander materiaal kan en mag gebruikt worden, alleen in overleg met de Maker Coaches.

Waarom?  PLA is een kunststof wat bij verwerking bijna geen nanodeeltjes (PGNP) uitstoot, en heel goed geschikt is om je eerste prototypes te printen. Veel problemen met de printers zijn ontstaan door  het gebruik van verschillende materialen, en de bijbehorende smelt-temperaturen. Hierdoor raakten de printkoppen sneller verstopt. Daarom hebben wij er voor gekozen hebben nog maar een type materiaal aan te bieden voor het printen.

  • PVA als support materiaal.

De Ultimakers 3 hebben twee printkoppen, waarbij de tweede printkop gebruikt wordt voor het printen van support materiaal. Hiervoor is PVA uitermate geschikt, gezien het water oplosbaar is. 


Het kost echter nog wel wat werk om dit op te lossen en schoon te krijgen! Bij het ontwerp en het plaatsen van je ontwerp op de virtuele printplaat moet je ook proberen zo min mogelijk support te genereren. Dit noemen ze slim ontwerpen voor 3D technieken.


Hoe gebruik je de printers?

Hoe maak je nou gebruik van de Ultimakers? Dit leer je in de basis worksjop! Ook is er genoeg informatie te vinden over de Ultimakers op de website van Ultimaker, kijk bijvoorbeeld maar eens bij "Getting started".

Uiteindelijk komt het neer op de volgende stappen:

  • Je begint met het 3D object, deze kan je downloaden of tekenen, als het maar wel een STL-file is!
    Kijk bij het tabblad "handige links" voor websites waar je 3D objecten kunt downloaden, of waar 3D teken pakketten aangeboden worden. 2D en 3D tekenen leer je ook bij onze worksjops technisch tekenen, of begin online met Tinkercad.

  • Laad de STL file in het software pakket "Cura", en zet GCODE-file op een SD card of USBstick.
    Let hier ook op welke instellingen je gebruikt en welk materiaal je selecteert! Wij printen met PLA, en daar heeft Ultimaker maar natuurlijk uitleg over! Het bestandtype dat Cura produceert, is van de GCODE extensie. Deze heb je nodig om je objecten te printen bij de Ultimakers!

  • Controleer of de printer voldoende materiaal heeft voor jouw print opdracht.
    Cura geeft rechts onderin weer, hoeveel tijd en materiaal hij nodig heeft voor jouw print. Zorg er dus ook voor dat de printer voldoende materiaal heeft om dit uit te kunnen voeren. Vergeet niet dat de ruimte voor meerdere personen is, begin dus een print van een aantal dagen liever aan het eind van de week, dan aan het begin!
  • Breng een hechtlaag aan op de glasplaat op de plek waar je ontwerp komt
    Om de eerste laag goed te laten hechten aan de glasplaat, breng je een dun laagje Pritt stift aan op de glasplaat. Hierdoor weet je zeker dat jouw print niet los gaat laten!
  • Plug de SD Card of USB in de Ultimaker, en selecteer jouw file!
    De printer zal vervolgens beginnen met het verwarmen van het print oppervlak, en wat bolletjes materiaal printen in de hoeken om het materiaal door te laten lopen. Dan na enige tijd is je object klaar!

  • Je print is klaar, en nu? Verwijder de glasplaat (inclusief 3D-print).
    De glasplaat zit vast met twee clipjes aan de voorkant. Verwijder de glasplaat om schade, en calibratie behoeften, aan de printers te voorkomen. Vervolgens kun je op veilige afstand van de printer je print verwijderen door voorzichtig met een plamuurmes de print los te wrikken.

  • Maak de glasplaat schoon, zet het terug, zodat iemand anders ook kan printen!

TIP:

We hebben ook 3D LAC, en onze makAIRcoach Robin kwam met een nuttige flyer voor het gebruik hiervan. Geen stomme pritstiften meer!

Download
Flyer van Robin, om de 3D LAC te gebruiken!
flyer 3dlac.pdf
Adobe Acrobat document 553.0 KB